KODLAMA VE ROBOTİK NASIL ÖĞRENİLİR?

Yeni Başlangıç için YouTube Kanalımdaki eğitim videolarımı seyretmenizi öneririm.

KODLAMA VE ROBOTİK ÖĞRENME ORTAMLARI
Kodlama ve Robotiği, sınıflara hatta kendi evinize getirmenin uygun yolları vardır. Hatta o kadar fazla yol vardır ki, kaynakların fazlalığı doğru başlangıcı bulmayı zorlaştırabilir. Sizin için neyin işe yarayacağını bulmanın en iyi yolu, yaş grubu, bütçe ve seviyeyi daraltmaktır. Bundan sonra, aşağıdaki en yaygın kullanılan, eğlenceli ve kolay öğrenilebilen seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.

CODE.ORG
code.org öncelikle Amerika’daki öğrencilerin bilgisayar bilimi öğrenmesine yardımcı olan bir organizasyondur ancak tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Sadece ücretsiz kodlama dersleri kütüphanesi ile değil, aynı zamanda, 30’u aşkın dilde tüm dünyadaki öğrencilerin % 10’unun katıldığı yıllık “Hour of Code” etkinlikleriyle kodlamanın yaygınlaşmasını hedeflemektedir. Etkinlikler, herkese açıktır. Code.org® kar amacı gütmeyen, bilgisayar bilimlerine erişimi yaygınlaştırmak için çalışır. Vizyonu, her okuldaki her öğrencinin tıpkı fizik, kimya veya matematik gibi kodlamayı da öğrenme fırsatına sahip olmasıdır. Code.org, ABD’deki K-12 bilgisayar bilimleri için kullanılan müfredatı sağlar. Code.org, Microsoft, Facebook, Infosys Vakfı, Google, Omidyar Ağı ve çok daha fazlasını içeren cömert bağışçılar tarafından desteklenmektedir.

Kodlamaya başlamak için en doğru adrestir.

Kodlamaevi.com un başlangıç seviyesindeki kodlamaya giriş derslerinde de code.org müfredatı takip edilmekte ve tüm öğrencilerimizin “Hour of Code” etkinliklerine katılımı sağlanarak başarı sertifikaları verilmektedir.

 

SCRATCH
Kodlamaevi.com eğitimlerinde de kullandığımız Scratch, çocuklara kodlamayı öğreten ve sevdiren ücretsiz platformlardan biridir. Web sitesinde çocuklar, bir karaktere talimatlar vermek için kod bloklarını sürükle ve bırak sistemi ile kullanırlar. Kodunuzu paylaşma ve çevrimiçi topluluğuna katılma seçeneği de vardır.

Scratch, çocukların hikâyeler, oyunlar ve animasyonlar gibi etkileşimli medyaları tüm dünyadan insanlarla programlayıp paylaşabilecekleri bir programlama dili ve çevrimiçi topluluktur. Çocuklar Scratch ile yaratıcı düşünmeyi, işbirliğini ve sistematik biçimde mantıklarını kullanmayı öğrenirler. Scratch, MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab’daki Lifelong Kindergarten grubu tarafından tasarlanmakta ve sürdürülmektedir.

Scratch öncelikli olarak 8 ila 16 yaş arası çocuklar için tasarlanmış olsa da, ebeveynleri ile birlikte daha küçük çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanlar tarafından kullanılmaktadır.

mBLOCK

Kodlamaevi.com robotik eğitimlerinde kullandığımız mBLOCK uygulaması, Scratch temelli yazılan kodların, Arduino üzerinde çalışmasını sağlar.

 

ARDUINO
Kodlamaevi.com Robotik eğitimlerinde de kullanılan Arduino, kullanımı kolay, çocuklar tarafından kolaylıkla kodlanabilen, açık kaynak (Open Source) bir elektronik prgramlama platformudur. Robotik eğitiminin vazgeçilmez temel bileşenidir.

Arduino, üzerine bağlanan sensörlerden gelen girdileri okur ve bir çıktı haline getirir, Örneğin hava karardığında ışıkları yakabilir, bir hareket algıladığında bir motoru çalıştırabilir, alev algıladığında alarmı çalabilir vs. Arduino ile yapılabilecekler hayal gücünüz ile sınırlıdır. Üzerindeki mikro denetleyiciye bir dizi yönerge göndererek ne yapması gerektiğini söyleyebilirsiniz.

Yıllar boyunca Arduino, günlük nesnelerden karmaşık bilimsel araçlara kadar binlerce projenin beyni olmuştur. Öğrenciler, hobi sahipleri, sanatçılar, programcılar ve profesyoneller gibi dünya çapında her kesimden geniş bir topluluğunun bu açık kaynaklı platform etrafında toplanmış olmasından dolayı yeni başlayanlara da işin uzmanlarına da çok yardımcı olabilecek inanılmaz miktarda erişilebilir bilgi mevcuttur.

Mert Özkul (3.Sınıf Projesi)

Neden Arduino?

Arduino, basit ve erişilebilir kullanıcı deneyimi sayesinde binlerce farklı proje ve uygulamada kullanılmaya başlandı. Arduino yazılımı, yeni başlayanlar için kullanımı kolay, aynı zamanda gelişmiş kullanıcılar için de esnektir. Mac, Windows ve Linux’ta çalışır. Öğretmenler ve öğrenciler onu düşük maliyetli bilimsel araçlar oluşturmak için veya kodlama ve robotik eğitimlerinde projeler geliştirmek ve için kullanırlar.

Arduino, yeni bir şeyler öğrenmek için önemli bir araçtır.

Bununla birlikte, arduino benzeri birçok mikro denetleyici ve mikro denetleyici platformu da bulunmaktadır. Parallax Basic Stamp, Netmedia’nın BX-24, Phidgets, MIT’in Handyboard ve diğerleri Arduino benzeri işlevsellik sunar. Bu araçların tümü, mikro denetleyici programlamanın dağınık ayrıntılarını alır ve kullanımı kolay bir paketle tamamlar.

Fakat Arduino, diğer sistemlere göre bazı avantajlar sağlamaktadır:

Ucuz – Arduino diğer mikro denetleyici platformlarına kıyasla ucuzdur.

Çapraz Platform – Arduino Yazılımı (IDE), Windows, Macintosh OSX ve Linux işletim sistemlerinde çalışır. Çoğu mikro denetleyici sistemi sadece Windows ile sınırlıdır.

Basit – Arduino Yazılımı (IDE, mBlock), yeni başlayanlar için kullanımı kolay, aynı zamanda gelişmiş kullanıcıların avantajlı olabilmeleri için de esnektir

Açık Kaynak – Arduino yazılımı, deneyimli programcılar tarafından açık kaynaklı araçlar olarak yayınlanır. Dil, C ++ kütüphaneleri vasıtasıyla genişletilebilir ve teknik ayrıntıları anlamayı isteyen insanlar Arduino’dan, temel aldığı AVR C programlama diline geçiş yapabilir. Benzer şekilde, isterseniz, doğrudan Arduino programlarınıza AVR-C kodu da ekleyebilirsiniz.

Kodlama eğitimine başlangıç için gereken ücretsiz eğitim siteleri ile Robotik eğitimine başlangıç için gerekli temel bileşenler bunlar olup, faydalanabileceğiniz diğer araçlar hakkında da fikir vermesi açısından bizim kullandığımız eğitim materyalleri ve içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Detaylı Bilgi için…